Dijk- en oorlogsmuseum brengt het ‘Zeeuwse Normandië’ tot leven

De geschiedenis van Westkapelle is er één om verteld en herinnerd te worden. Wie goed naar de dorp kijkt, ontwaart twee belangrijke rode draden: de Westkappelse zeedijk en de Tweede Wereldoorlog. De verhalen hierachter komen tot leven in Dijk- en oorlogsmuseum Polderhuis Westkapelle. Neem de tijd voor een bezoek en ontdek hoe verhalen, films, foto’s en tal van objecten een indrukwekkende geschiedenis levend houden. Prettig is dat je je eigen mobiele telefoon kunt gebruiken voor een gratis audio tour en neem vooral ook je kinderen mee! Voor hen is er een speurtocht in het museum (vanaf 6 jaar).

Die Westkappelse zeedijk verdient als vijf kilometer lange zeewering respect. De dijk speelt een belangrijke rol in de bescherming van Westkapelle tegen de zee. Wie had kunnen denken dat de geschiedenis van dit dorp teruggaat tot aan de Vikingen? En de dijk al in 1432 voorkomt in enkele schriftelijke bronnen. Het museum brengt de geschiedenis van deze imposante dijk tot leven. En dat van de dijkwerkers; een zwaar beroep in die tijd. Hoe zwaar? Dat kun je zelf ervaren! In het museum ligt een basaltblok dat je - zoals de dijkwerkers vroeger - met een touw omhoog kunt trekken. Het is maar zeer de vraag of dat je lukt!

Kunst en Charley Toorop
Op de bovenverdieping is naast het verhaal van de dijk ook steevast een kunstexpositie te zien. Daarbij wordt altijd een verbinding gelegd met Charley Toorop, de kunstenares die zo veel en zo graag op Walcheren kwam en werkte. De huidige expositie (t/m 14 april 2024) is gewijd aan Piet Mondriaan: 'Mondriaan op Walcheren, van figuratief naar abstract'. Zo worden onder andere de schilderijen belicht die Mondriaan maakte van vuurtoren ’t Hoge Licht. Verder hangen er replica’s van onder andere enkele landschappen uit Mondriaans figuratieve periode en uit zijn Zeeuwse periode duinlandschappen en zeegezichten.

Voor en na de Slag om de Schelde
De museumroute leidt uiteindelijk naar de begane grond en de heftige gebeurtenis van meer recente datum: de oorlogsjaren en het dramatische bombardement van 3 oktober 1944 door de Royal Air Force. Daarbij werd 92% van het dorp verwoest en kwam 10% van de bevolking om te leven. Via verschillende tijdsvakken - vanaf de bezetting in 1940, via de oorlogsjaren van 1941 - 1944 en de wederopbouw - wordt het verhaal van Westkapelle en haar inwoners uit de doeken gedaan. Je wordt meegenomen in de bouw van de Atlantikwall. Deze telde alleen op Walcheren al 400 bunkers en kustbatterijen. Je ziet de pamfletten, waarmee de geallieerden de inwoners op 2 oktober in zeer summiere termen probeerden te waarschuwen voor het op handen zijnde bombardement. En je staat oog in oog met de verwoesting en het menselijke leed. Een ruimte om even heel stil te worden. De invasie die hierop volgt, is vergelijkbaar met de invasie van de geallieerden op de stranden van Normandië en leidt uiteindelijk tot de bevrijding. De wederopbouw toont onder andere een volledig nagebouwde woonkamer van een Scandinavische noodwoning. En een authentieke kano, gebouwd door een boer om, tijdens het jaar dat Walcheren onder water stond, zijn erf te kunnen verlaten. Er is zoveel te zien en te doen! Noemenswaard is ook het oorlogsaquarium met onderwaterfoto’s en voorwerpen uit de oorlog die zijn opgedoken uit de zee.

Monument als symbool voor de bevrijding
Indrukwekkend en met zoveel stof om over na te denken is een bezoek aan de museumwinkel en het museumcafé of – terras een logische afsluiting. Neem zeker een appelrondje bij de koffie, die worden dagelijks vers gebakken. Was je voor je bezoek nog niet op de dijk geweest, dan is het nu het moment om te gaan. Via de museumtuin (met verschillende monumenten) en de Liberty Bridge kom je uit bij de Sherman tank, een monument dat symbool staat voor de bevrijding van Westkapelle en de Slag om de Schelde. Met het weidse uitzicht over zee is dit een prachtige plek om het verleden, het heden en de toekomst te overdenken. 

Meer weten over Dijk- en oorlogsmuseum Polderhuis?
Kijk dan snel op  www.polderhuiswestkapelle.nl