Stap aan boord en ontdek een maritieme wereld

Zeeland is synoniem voor land en water. De meeste mensen associëren dat water met plezier, vakantie en ontspanning. In Terneuzen ontdek je een andere kant van het water: de economische bedrijvigheid. En geloof maar dat dat leuk is! Bij het Portaal van Vlaanderen leer je alles over schepen, sluizen en kun je zelfs een rondvaart maken over het Kanaal van Gent naar Terneuzen. De wind, het opspattende water en het geronk van motoren. Alle hens aan dek! Kom naar Terneuzen en ervaar het zelf!

Bij het Portaal van Vlaanderen komt een unieke maritieme wereld tot leven. Terneuzen - aan de Westerschelde, het Kanaal van Gent naar Terneuzen en het imposante sluizencomplex - is daarvoor een perfecte locatie. Hier sta je middenin de derde grootste haven van Nederland. Zoveel bedrijvigheid: je kijkt gegarandeerd je ogen uit. Zeker nu er nog steeds volop gebouwd wordt aan de Nieuwe Sluis, één van de meest ambitieuze infrastructurele werken van ons land!

Virtual reality
Start je bezoek aan het Portaal van Vlaanderen bij het informatiecentrum. Je kunt daar kosteloos rondkijken en de interactieve tentoonstelling bezoeken. Daarbij word je meegenomen in het verleden, heden en de toekomst van de haven. Interessant is de maquette, op een halve meter hoogte, waarin het hele havengebied in reliëf is uitgesneden en ontdek in virtual reality de Nieuwe Sluis! Een bezoek aan het Portaal van Vlaanderen wordt natuurlijk nóg leuker met een rondleiding over het sluizencomplex en/of een rondvaart. Tickets daarvoor kun je eenvoudig online reserveren.


Treintje over de sluizen
Misschien zag je het treintje al rijden, toen je Terneuzen binnenreed. Het is in ieder geval een vervoermiddel dat opvalt op het sluizencomplex. Daarin meerijden is voor kinderen al een belevenis! De trein vertrekt vanaf het informatiecentrum en maakt een interessante tour over de sluizen. Daar is zoveel te zien! Neem alleen die schepen; zijn die nu zo groot of ben jij zo klein? Op het sluizencomplex realiseer je je pas echt hoe groot containerschepen zijn! En dat niet alleen, je ziet ook hoeveel erbij komt kijken als een schip geschut wordt in de sluizen. Schutten? Geen nood, ook dat wordt uitgelegd. Daarvoor gaat altijd een gids met je mee op stap. Dat is iemand die de haven door en door kent. De gids neemt je ook mee naar de 18 meter diepe brugkelder en natuurlijk bezoek je het uitkijkpunt op de sluizen. Daar zie je hoe hard gewerkt wordt aan de bouw van de Nieuwe Sluis. Deze sluis wordt net zo groot als de sluizen in het Panamakanaal: 427 meter lang, 55 meter breed en 16,44 meter diep!

Rondvaart over het kanaal
We zeiden het al, ook deze kant van het water is bijzonder. En hoort bij Zeeland! Wil je nog verder in deze maritieme wereld duiken? Boek dan een rondvaart en bekijk de sluizen en het kanaal vanaf de andere kant. Aan boord van onze rondvaartboot krijg je de kans om te zien, voelen, ruiken en ervaren wat er allemaal op en rondom het water gebeurt. Dat is veel! Je vaart langs een dynamisch stukje Zeeland en komt alles te weten over het kanaal en de bedrijvigheid erlangs. Vanuit de binnensalon of met een frisse neus op het buitendek zie je zowel stroomop- als afwaarts een prachtig maritiem decor. Weten of de kapiteinspet jou ook past? Vaar mee en behaal je schippersdiploma!

Lekkers uit de ‘kombuis’
Als je na afloop van je maritieme belevenissen terugkomt bij het informatiecentrum, kun je daar nog iets drinken of iets eten van de kleine kaart. Een tosti, appeltaart of een broodje; de buitenlucht maakt hongerig, dus dat gaat er zeker in!

Meer informatie of een reservering maken?
Kijk dan op www.portaalvanvlaanderen.nl