Persoonlijke verhalen maken het Bevrijdingsmuseum onvergetelijk

Persoonlijke verhalen maken het Bevrijdingsmuseum onvergetelijk

Het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp leidt je aan de hand van voorwerpen en persoonlijke verhalen door de oorlogsjaren in Zeeland. Van de opkomst van het nazisme tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Van de mobilisatie en binnenvallende Duitse troepen tot de Jodenvervolging, het verzet en de bevrijding. De vele persoonlijke getuigenissen brengen de oorlog tot leven. Een uniek museum, dat op een inspirerende manier een verbinding legt tussen leren van toen en een vreedzame samenleving nu.

Maar liefst 40.000 voorwerpen vormen de basis van dit bijzondere museum, en dat worden er ieder jaar meer. Voorwerpen die elk een eigen verhaal vertellen. Het perspectief is breed: jong en oud, man of vrouw, geallieerde soldaat of Duitse bezetter. Ieder verhaal wordt verteld en elke Zeeuwse regio komt aan bod. Interessant dus, zowel voor Zeeuwen als toeristen. Neem het bordje waarop staat: ‘Juden ist das Betreten des Dienstgebäudes ohne schriftliche Aufforderung verboten!’ Deze tekst hing tijdens de oorlog voor het raam van het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst in Middelburg. Of bekijk het tijdelijke markeringskruis voor het graf van een in 1944 omgekomen soldaat in Kloetinge. Door oog in oog te staan met deze voorwerpen, sta je oog in oog met de geschiedenis. En die komt zo op een indrukwekkende manier binnen.

Chronologisch bij de hand
Een bezoek aan het Bevrijdingsmuseum start gemakkelijk, met gratis parkeren voor de deur. Zodra je de relatief kleine, authentieke Zeeuwse boerderij binnengaat, lijkt het even of je hier maar met een klein museum van doen hebt. Het tegendeel blijkt waar. In de kelder start je reis terug in de tijd met een korte film. Daarna word je chronologisch aan de hand genomen. Je ontmoet de heer Sinke die gemobiliseerd wordt en afscheid neemt van zijn moeder. En je maakt kennis met de Zeeuwse oorlogsvrijwilligers die graag wilden helpen bij de bevrijding van de rest van Nederland, maar uiteindelijk ingezet werden in Nederlands-Indië. Mooi is dat het verhaal eindigt bij de Vier Vrijheden, die de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt in 1941 formuleerde. De Four Freedoms Awards worden in even jaren in Middelburg uitgereikt en in oneven jaren in New York. De laureaten worden in het museum belicht.

Voor jong en oud
Zoveel voorwerpen, persoonlijke verhalen en het gebruik van audio en video maken dat een museumbezoek voor jong en oud interessant is. Je kunt doen, lezen, kijken en luisteren naar datgene wat jou interesseert. Leuk is ook dat jongeren extra uitgedaagd worden met een speurtocht, die ze gratis bij de ingang kunnen krijgen. Een tip? Doen! Heb je tijdens het museumbezoek trek gekregen in een hapje of drankje? Het museum beschikt over twee gezellige museumcafés, waar je van harte welkom bent voor een drankje, zoals een kopje koffie (natuurlijk met appeltaart) of een lekkere lunch voor een goede prijs. In de zomer is het heerlijk om buiten een plekje te zoeken op het sfeervolle terras.
 

Zeeuws themapark
Wie denkt dat dit alles is, heeft het mis. Het Bevrijdingsmuseum staat op een terrein van circa 3 hectare. Dat maakt het mogelijk om ook in de buitenruimte nog van alles te vertellen. Zo leidt het themapark je door het Zeeuwse landschap met water, stranden, dijken en polders. Daarnaast vind je ook buiten tal van historische objecten. Twee Sherman tanks bijvoorbeeld, een bunker die hier heropgebouwd is en misschien wel het mooiste: de oude noodkerk uit Ellewoutsdijk. Bijzonder is dat dit inmiddels een officiële trouwlocatie is. Zo worden er op deze unieke plek weer nieuwe verhalen gestart.

Meer informatie?
Kijk dan op www.bevrijdingsmuseumzeeland.nl