Alles hens aan dek; vaar eens mee op een historisch zeilschip

Dat water trekt, is wel duidelijk voor iedereen die in Zeeland woont of vakantie viert. Niets leuker dan naar zee te gaan. Helemaal leuk wordt het óp het water! Dat is een belevenis die je niet iedere dag meemaakt. Zéker niet als je kiest voor een zeiltocht met een historisch zeilschip, zoals de zeilschepen Scaldis en Vrijbuiter. Deze varen uit vanuit de haven van het historische stadje Zierikzee en maken een fantastische tocht over de Oosterschelde. Kleinschalig, avontuurlijk en leerzaam; kortom, alle hens aan dek!

De historische zeilschepen Scaldis en Vrijbuiter werken samen onder de naam meezeilenzeeland.nl. Op die website kun je, met name in de zomermaanden, een zeiltocht reserveren. Het kleinschalige karakter van deze tochten maakt inschepen extra aantrekkelijk. Je leert de schipper kennen, kunt vragen stellen en je wordt uitgedaagd om mee te helpen, bijvoorbeeld bij het hijsen van de zeilen. Neem bijvoorbeeld schipper Jaap Klok van de Scaldis. Hij zeilt al 20 jaar over de Oosterschelde. Hij kent het vaargebied op zijn duimpje en kan je er alles over vertellen. Saai wordt het nooit, daarvoor weet hij teveel. Er is bovendien meer dan genoeg te zien en te ontdekken. Leuk is dat hij met een jonge bemanning werkt, die samen met hem voor een super gezellige, ongedwongen en ontspannen sfeer aan boord zorgt. Fijn is ook dat de kuip van de boot zo diep en ruim is, dat je stabiel en comfortabel zit. Zeeziekte komt daardoor eigenlijk nooit voor. Mooi, iedereen kan dus mee!

Een paar uur meezeilen
Je kunt een zeiltocht van ongeveer drie uur reserveren. Je gaat dan in een gezelschap van circa 30 passagiers aan boord. Waar nodig steek je de handen uit de mouwen, maar verder geniet je vooral van de rust en ruimte op het water. Je hoort hoe de boot door het water glijdt en voelt de wind door je haren. De tocht leidt over de Oosterschelde, maar is natuurlijk afhankelijk van wind en getij. Jaap legt je dat graag allemaal uit. Houd vooral je ogen en oren open. Misschien spot je zeehonden of bruinvissen! Of kijk eens naar de andere boten op het water, zoals de zeiljachten en mosselkotters. Passeer je de Zeelandbrug? Dat is een beleving op zich! Misschien heb je al eens voor de openstaande brug gestaan? Nu zie je de brug vanuit een heel ander perspectief.

Maak een zeehondentocht of kies muziek in de zeilen
Regelmatig varen de Scaldis en Vrijbuiter uit voor een zeehondentocht. De zeilen (of motor) worden dan specifiek gericht op de zandbanken, waar de zeehonden lekker liggen te rusten. Vanzelfsprekend kan dat niet altijd. Dit kan namelijk alleen bij laag water, als de zandbakken boven water liggen. Ook leuk zijn de afvaarten ’s avonds. Meerderde keren per seizoen kiest de Vrijbuiter in de avond het ruime sop met een band of zanger(es) aan boord. Dat zorgt voor een unieke sfeer aan boord.

Ook leuk voor groepen
Een schip als de Scaldis heeft alles in zich voor een leuke zeiltocht met familie, vrienden of collega’s. Daarvoor zijn er speciale arrangementen. Ga bijvoorbeeld een hele dag bij Jaap aan boord. Hij laat je de Oosterschelde zien, vertelt de mooiste verhalen en serveert desgewenst een bolus en smaakvolle lunch. Op het water maak je samen mooie herinneringen. Ongetwijfeld praat je daar nog lang over na.

Meer informatie of een reservering maken?
Kijk dan op www.meezeilenzeeland.nl en/of www.descaldis.nl