Beklim een vuurtoren voor het allermooiste uitzicht

Vuurtorens spreken tot onze verbeelding. Bij nacht en ontij vormen deze torens bakens van licht. Ook nu nog! Neem de vuurtorens van Westkapelle; misschien wel de meest gefotografeerde ‘modellen’ van Walcheren. Stap in de voetsporen van Piet Mondriaan en ontdek het ‘Zeeuwse licht’. Beklim alle treden en geniet van het fantastische uitzicht over de Noordzee, Walcheren en bij helder weer zelfs nog véél verder!

Met de krachtige lichtstralen van vuurtorens konden zeelieden inschatten waar ze waren en voorkomen dat ze aan de grond zouden lopen. Nu hebben de meeste vuurtorens hun functie verloren. GPS neemt het werk van de vuurtorenwachters over. Toch zijn er nog altijd torens die branden. Zoals vuurtoren het Hoge Licht en vuurtoren het Lage Licht in Westkapelle. Deze vuurtorens zijn belangrijk als geleidelicht voor de scheepvaart die via het Oostgat naar de Westerschelde vaart. Deze vuurtorens zijn zowel vanaf zee als vanaf land niet te missen. En sterker nog, ze zijn je bezoek méér dan waard!
 

Twee mooiste vuurtorens

Het maakt niet uit hoe je Westkapelle - of Wasschappel, zoals de inwoners zelf zeggen - binnenrijdt, je komt altijd langs de twee mooiste vuurtorens van Walcheren. Neem vuurtoren het Hoge Licht. Deze toren hoorde oorspronkelijk bij de Sint-Willibrorduskerk die tussen 1458-1470 werd gebouwd. De kerktoren vormde al snel een herkenningspunt voor de schepen en vanaf 1817 werd de toren zelfs officieel een vuurtoren. Daarvoor maakte de kerktoren plaats voor een lichttoestel met maar liefst 15 olielampen! In 1831 brandde kerk af, maar de vuurtoren bleef intact. In 1907 werd de rode, ijzeren opbouw geplaatst met daarin een ‘bliksemlicht’. De lichtsterkte daarvan kon je vergelijken met 2,6 miljoen kaarsen! Nog steeds geeft deze vuurtoren elke 3 seconden een lichtstraal. Tel je mee?


Bijzondere beleving met een onbetaalbaar uitzicht

Wie de schilderijen van Piet Mondriaan kent, weet dat hij vuurtoren het Hoge Licht schilderde. Hierdoor is de vuurtoren wereldberoemd! Mondriaan verbleef aan de Walcherse kunt op uitnodiging van een andere schilder, Jan Toorop. Hij en tal van andere kunstenaars waardeerden Zeeland om het kustlandschap met de duinen en het ‘Zeeuwse licht’. Treed in de voetsporen van Mondriaan: na 179 treden ben je op 40 meter hoogte en geniet je van een adembenemend uitzicht. Bij helder weer zie je zelfs de kranen in de haven van Zeebrugge! Leuk is ook, dat je in de vuurtoren verschillende verdiepingen passeert. Op de eerste verdieping is steevast een expositie van schilderijen en op de tweede verdieping stap je in de woning van een vuurtorenwachter! Kijk eens naar zijn schrift; daarin noteerde hij ieder schip dat voorbij voer!


Vuurtoren die je wel moet fotograferen

Vuurtoren het Hoge Licht vormt samen met vuurtoren het Lage Licht een lichtlijn. Als een schipper deze lijn aanhoudt, vaart hij zonder problemen naar Vlissingen. Vuurtoren het Lage Licht is een plaatje! De zee, de kleuren, de voorbij varende schepen: dit kun je niet anders dan fotograferen. Zo mooi is Zeeland! Natuurlijk kun je hier ook omhoog. De vuurtoren is 16 meter hoog en heeft 4 verdiepingen. Beklim de treden, ga naar buiten en voel de zeewind op je wangen. Bij hoog water lijkt het bijna als je in de Noordzee staat!


Leuk voor kinderen

Een vuurtoren beklimmen is natuurlijk al superleuk! Wil je meer? In, rond en over vuurtoren het Hoge Licht is een speurtocht verkrijgbaar. Leuk voor gezinnen met kinderen t/m 7 jaar. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen de speurtocht alleen doen.

Meer weten over de vuurtorens van Westkapelle?
Kijk dan snel op www.polderhuiswestkapelle.nl/nl/vuurtoren